tirsdag 11. januar 2011

Er planlegging oppskrytt???

Jeg går nå på et kurs i tverrkulturell kommunikasjon, som heter ekteskap. Vi må stadig øve oss i å sette ord på ting som vi tenker er en selvfølge. En av dem var da julen kom, og jeg tenkte at vi ikke har noen planer nesten, og at vi skal slappe mye av og bare ta ting som de kommer.

Somregel har vi INGEN planer når uka begynner. Dette er ganske annerledes fra Norge, der ukene ofte er fulle 2 - 3 uker framover... Jula var intet unntak, vi hadde virkelig få planer lagt opp.

1. juledag klokka 21 ringte telefonen. Vi var akkurat kommet hjem fra familiedag hos mora til Nicola, og både jeg, Tor Arne og Nicola var slitne og satt i pysjamasen og så på DVD hjemme i leiligheten. Det var en som ringte og spurte om vi var hjemme, for da kunne han i så fall stikke innom om 5 minutter.

Det jeg ikke visste var at i julen skal alle besøke alle. Man trenger bare stikke innom i en halv time, eller man kan bli lenger... men man må ta runden. Det betyr at i hele julen må man være forberede på at folk kommer på ekstremt kort varsel eller helt uten varsel. Og vi må beregne flere kvelder til å farte fra hjem til hjem på besøk. Det er jo greit nok, men jeg var ikke psykisk forberedt på dette, så jeg ble ganske stresset kan man si. Jeg var heller ikke praktisk forberedt, huset var litt rotete og ikke sånn jeg hadde tenkt at det skulle se ut første gang onkler og tanter kommer på besøk (her nede er man litt mer nøye enn i Norge på sånne ting..).

Jeg vendte meg imidlertid til tanken, og vi begynte også på besøkskvelder... og vi har fått med oss mange koselige besøk. Dette skjer til jul og påske, og er en grei mulighet for å få hilst på familie som man ikke møter ofte ellers. Vi har altså reist til bestefar, tanter, onkler, søskenbarn, enker av onkler osv. Jeg føler meg mye mer en del av det lokale samfunnet, med de styrker og utfordringer det innebærer, etter at jeg giftet meg. Alt i alt er det jo kjempefint å virkelig høre til og bli regnet med.. ikke bare som en som er her midlertidig... Jeg er glad for å bli bedre kjent med storfamilien, men en halv times besøk på en runde er ikke akkurat min stil...

I tillegg har Nicola permit til å reise til Israel akkurat nå, og det varer i kun 1 mnd. Dermed benytter vi sjansen til å besøke folk i Jerusalem, Haifa og Herzeliyye også. + at vi gjør ting som vi bare kan gjøre når Nicola har permit.

I går kveld da jeg satt på sengekanten, begynte jeg å skrive en liste over alle vi har besøkt siden jul, i alt fra 45 minutter til 3 timer (gjennomsnittlig kanskje 2 timer på hver). Vi har besøkt 19 hjem + at vi har hatt en god del besøk selv. Godt at både jeg og min kjære har ganske god sosial kondis! I morges fikk vi avklart at vi ikke har noen planer for kvelden, og vi var glade for å kunne slappe helt av... men i løpet av dagen har dette endret seg, og jeg har iallefall 2 besøk linet opp for kvelden... Puh!

I tillegg har vi benyttet Israels-tillatelsen til Nicola til å gjøre ting der, som vi ikke kan gjøre ellers. Vi har vært på IKEA 2 ganger med forskjellige folk, vi var i Haifa hos Tor Arne's forlovede Jenny i nyttårshelga, og benyttet sjansen til å ta en guidet tur i Bahai hagen + at vi kjørte opp på Karmel fjellet og så på skogen etter den tragiske brannen som herjet nylig. Vi har bowlet i Jerusalem (Vestbredden fikk nylig sin første bowlinghall, i Ramallah, men den har kun tre baner...), vært i Begin parken (Israelsk nasjonalpark - en stor skog, men man må så vidt inn i Israel for å komme inn, selv om den bare ligger et kvarter fra der vi bor), vært et par ganger på Malcha mall - Jerusalem's største kjøpesenter, hatt en liten impulsiv Bridgebuilders reunion på restaurant i Jerusalem, hatt en 4 dagers familieleir med jobben (de dagene rekker man ingenting annet) og vi har til og med vært på et sabbatsmåltid i menigheten til Jenny. Dette er bare litt av det dagene har fyltes med siden jul, og det kommer nok til å fortsette sånn fram til 20. januar når Nicola sin tillatelse til å dra til Jerusalem løper ut. Allikevel er INGEN dager planlagt fra og med i kveld... men de fylles alltid opp. Sånn er livet i Midtøsten. Kalenderen er fullstendig tom (bortsett fra noen jobbavtaler). Jeg overdriver ikke!


Noen bilder fra de siste ukene:

Julaften hos Nicola sin familie... vi hadde et lite 'puppetshow' om julebudskapet.

1. juledag ble ekte villsvin stekt i ovnen ute i hagen...

Tur i Begin parken.

Et lite juleselskap hjemme hos oss...

Norsk julemiddag hjemme hos oss, med bare oss tre... Mmmm!

Nicola fant håp midt i den brente skogen på Karmelfjellet. Forøvrig var skogen et veldig trist syn!!!

Bahai hagen i Haifa


Den øvre hagen består av 11 terrasser, som symboliserer en for hver disippel grunnleggeren hadde.

Nyttårshelga i Haifa, her er bror Tor Arne med sin Jenny og sin kommende svigermor, Victoria.

5 kommentarer:

Øystein sa...

Det ser ut som om du har en travel jul, ja... Og jeg tror nok jeg hadde blitt mer sliten av å være så sosial hele tiden...
Angående soialkulturelle forskjeller i ekteskapet, så vet jeg ikke om man tilpasser seg hverandre eller om man venner seg til det, men jeg merker ikke så mye til det lenger:)

Operamint sa...

Fascinerende lesning, Ingjerd! Wow! Mye nytt å venne seg til, gitt. Må da være litt deilig også, at det ikke alltid er som i Norge der man ofte avtaler å møtes "om tre uker" eller noe sånt? Eller ble det baaare stress? Men når alle disse folkene kommer, vet man egentlig hvor lenge de blir? Tilbyr man dem mat og drikke? Eller sier de klart fra at "vi er på julevisitt, så vi skal videre om 1 time" ... åssen funker det egentlig?!?

Klem fra andre side av Middelhavet. Smask! :)

Ingjerd i Jerusalem sa...

Ha ha... dere er kule. Øystein, det er sikkert begge deler - tilvenning og man forandrer seg litt begge to. Men jeg må jo si at det er veldig spennende også! Det er både slitsomt og velidg gøy å komme så tett inn på en annen kultur.

Stine, ja, det er absolutt fachinerende... Og igjen: Jeg tror jeg har en ganske god sosial kondis i utgangspunktet, og det kommer jo svært godt med nå... :-) Man vet ofte ikke hvor lenge folk blir, nei... Når vi drar til andre, får vi gjerne en shot (det kan jo bli litt mye når man går fra hus til hus...) og sjokolader/søtsaker (det blir også i meste laget i hus nummer 3... særlig for meg som i utgangspunktet ikke liker søtsaker engang). Hos de som ikke drikker alkohol, får vi kaffe og te + søtsaker.

Operamint sa...

Vel, alle fra din familie har jo god sosial kondis virker det som:) Høres spennende ut, Ingjerd. Fint at du deler opplevelser. Og kanskje greit at ikke svigerfamilien kan så mye norsk ennå?! He he. Klem

Ingjerd i Jerusalem sa...

Hei Stine!
Det gjør ikke noe om svigerfamilien forstår hva som står :-). Det er jo mye til og med for dem til tider! Og mange andre lokale 'klager' over samme greia... det er ikke alle her nede som har sååå god sosial kondis heller... he he