onsdag 16. desember 2009

Endelig er julestjernen tent!

I går ble endelig julestjernen og lysene på plassen foran fødselskirken i Betlehem tent. Og de sparer virkelig ikke på lyspærene! Det var ikke så lett å ta gode bilder av det med mitt billige kamera, men det var masse lys overalt. Og litt lenger inn i Betlehem fant vi denne julegaten. Jeg tror det må være den fineste jeg har sett i hele mitt liv!

Men i år som i fjor: Det er jo et fåtall som feirer jul. Vel, i Betlehem er det i tillegg til de kristne en del muslimske businessmenn som også pynter fint til jul... de driver jo business i byen der Jesus faktisk ble født. Men allikevel, i Jerusalem er det Hanukah som gjelder.
Vi ble bedt på feiring i år igjen til familien Kalisher (til Victor som er generalsekretær i Bibelselskapet i Israel). Så jeg, Janne, Gunnstein som er på besøk og de tre studentene fra Gå Ut Senteret dro dit. Det var nesten som å komme inn i en typisk superkoselig norsk familiejul.
Messianske jøder feirer jo de jødiske høytidene, men gir dem et messiansk innhold. Her tenner den ene datteren Hanukah lysene, sammen med bestefaren.

Så gikk det i Hanukah sanger med live familieorkester til. Utrolig musikalsk familie! Vi som var gjester kunne ikke sangene, så det ble dårlig med allsang... men det var fantastisk å høre på musikken!


Også maten da... Utrolig god. Hva er typisk mat for Hanukah? Man drikker eplecider med kanel i før maten. Maten har mye olje i seg (Hanukah handler jo om en oljelampe som brant mirakuløst). Også spiser man egne Hanukah donuts, som hele byen er full av for tiden. En fornøyd gjeng nordmenn som har vært en stund hjemmefra... Da betyr det ekstra masse å bli bedt hjem til en familie og få feire en høytid sammen med dem - til og med en høytid som vi ikke vanligvis feirer selv. Det får meg til å forstå mer hvordan det kan bety utrolig masse for mange innvandrere i Norge å bli bedt hjem til oss!


Også har de tradisjonelle Hanukah leker. Barna er i fokus. Her leker de ikke med snurrebasser, men noen av lekene er med snurrebasser. Bestefaren i familien fortalte oss at det var en tid i Europa der jødene ikke fikk lov til å studere Tora. Så de utviklet disse snurrebassene der de har en bokstav på hver side av snurrebassen. Hver bokstav symboliserer et ord i Toraen, og hele snurrebassen blir en setning. Så når 'politiet' kom og sjekket hva de drev med, var det bare snurrebasser. Og når de gikk igjen, prøvde de å memorere Torah.

Her er en kjempesnurrebass i stua. Janne og jeg er dessverre for gamle til å få noe ut av den, men vi var veldig nysgjerrige på hva som lå oppi allikevel... :-)


Vi trengte ikke lure på det så lenge, da, for rett etter at vi hadde oppdaget den, var det klart for pakkeutdeling til barna. En pakke til hver - med en chipspose og en flaske sopebobler. Barna var kjempefornøyde!

... og så var det tid for den årlige 'stock count'. Det er jo et begrep for de som har jobbet i bibelselskapet i mer enn en desember har jeg skjønt. Dette var min andre gang... Hele teamet var delegert i forskjellige bokhandlere, lager og kontor. Janne og jeg kom ganske greit ut av det, vi ble satt til å telle kontoret. Vi kjørte på med musikk, mange kaffepauser, popcornpauser og skravlepauser. Vi unte oss det, for ingen av oss var i topp form... så vi var litt greie med oss selv. Men vi ble ferdig lenge før de andre uansett.
Jeg var veldig overrasket over hvor mange versjoner det finnes av bibelen! Her har jeg en versjon spesielt designet for muslimer. Lay out og design ligner veldig på utseendet til Koranen, men det er altså en bibel.


Anorakken er med i tykt og tynt. Her lager Janne system i alle bøker som ikke er bibler (arbeidsfordelingen for dagen var at jeg tok ansvar for alle bibler, og hun tok resten).


Her ser vi inngangen til Rådhuset, også pyntet til Hanukah på den 3. dagen...


Og her er vi i pausen på Ulpanen min, der jeg studerer hebraisk. De tar sin oppgave å lære oss kultur og jødiske tradisjoner alvorlig. Her tennes Hanukah staken mens vi synger forskjellige sanger. Til og med Hevenu Shalom alechem!!!

Forrige fredag hadde Jerikoprosjektet invitert hele staben til dag for å innvie huset vårt der og prosjektet og planene som ligger foran. Vi hadde et par timers bønn og lovsang, med påfølgende suppe som den nye prosjektlederen, Carolyn, hadde laget.


Den slo godt an kan du si!!!
... og forrige torsdag hadde vi 'julebord' lunch med oss fra Frikirken + Knut Helge og Hege + Johathan fra DNI. Det var veldig hyggelig! Det var vanskelig å oppdrive svineribbe på julebord i Jerusalem, men vi hadde det veldig hyggelig allikevel...


Lille Jonathan vokser så fort... han ble født i slutten av august.

Jeg sendte ut nyhetsbrevet mitt i forrige uke, men har hatt litt problemer med sendingen... noen har fått det to ganger, noen har ikke fått det i det hele tatt. Så hvis det er noen som ikke har fått det, men som vil ha det, så gi gjerne lyd!!!

Ha det godt sålenge.
Må sove litt nå, i morra tidlig skal jeg ha stock count på kjøkkenet i huset vårt i Jeriko. Vi må vite hva som finnes og ikke finnes... og da bør jeg være frisk og opplagt :-)2 kommentarer:

kari sa...

Hei søte Ingjerd!
Gøy å lese om livet ditt og se bilder. Du ser så gla ut!! ;-)

Jeg har ikke fått nyhetsbrev...

Velkommen hjem snart!
kariklem! :-)

Ingjerd i Jerusalem sa...

Hei Kari! Takk for kommnetaren! :-) Jeg skal prøve å sende deg nyhetsbrev en gang til.

Du har jo mye spennende for deg i de neste par ukene du også!!! WOW!! Tenk at du blir mamma! Stort!

God klem fra Ingi