søndag 5. september 2010

Tilbake i det hellige kaos

Det er deilig å være tilbake i det hellige land... dvs, jeg kom hjem fra Norge 9. august, men hadde veldig hyggelig besøk av ei venninne i ei uke... (som jeg også hadde ferie...). Så jobbet jeg i 5 - 6 dager før jeg dro i bryllup i Portugal til hun som var her på besøk (ja, jeg føler meg litt bortskjemt!!!). Og endelig, på torsdag kom jeg tilbake hit... og nå er jeg her framover. Så først nå føler jeg at jeg lander litt.

I mellomtiden har vi satt dato for bryllupet - 10. 10. 2010. Hurra! Det er en enorm lettelse, og det sier seg selv at mange tanker og mye fritid går med til å planlegge dette... og hver gang noen sier at de kan komme, til tross for det korte varselet, så blir jeg hoppende glad.

Ramadan begynte her den 11. august (tror jeg det var sånn ca). Greit nok det, bortsett fra at jeg er litt mer nervøs når jeg kjører på ettermiddagen, med tanke på alle sjåførene rundt meg som ikke har spist eller drukket i løpet av hele dagen... og når det er nærmere 40 grader tenker jeg at det er ganske uforsvarlig å være en god muslim som ikke jukser på drikkingen. Vi var i Hebron en dag, og der er det veldig muslimsk, så jeg ville ikke drikke i gatene jeg heller... Dette var en av de virkelig varme dagene og jeg må innrømme at jeg ble stresset bare ved tanken på at jeg ikke kunne drikke i gata når jeg skulle begynne å føle meg tørst. Så turen ble ikke så veldig lang, før vi tuslet tilbake til bilen og smugdrakk der + smugspiste noen agurker for å få i oss litt væske.

En annen praktisk konsekvens av Ramadan er at Palestinske muslimer har stilt klokka en time bakover, for at tiden der de kan bryte fasten ved solnedgang skal komme tidligere (iftar - frokost - fordi det er det første måltidet på dagen :-) Det er jo egentlig logisk). Dermed har hele det palestinske samfunnet stilt klokka til vintertid allerede fra Ramadan startet (i Jordan har de ikke gjort det...). Men det israelske samfunnet er fortsatt på sommertid. Og mange hoteller i Betlehem er på israelsk tid fordi de driver med turisme, og turistene er på israelsk tid. Altså, det er ganske kaotisk... Man må alltid presisere klokkeslett på israelsk eller palestinsk tid... og noen klokker går på den og noen på den... så må jeg huske hvilken klokke som er stilt etter hva... og jeg som jobber så mye fram og tilbake og har avtaler med folk på begge sider, gleder meg til dette er over. Det er vel først i oktober at israelerne stiller over til vinterstid tror jeg... Innen den tid er jeg vel ganske vant til systemet, lurer på om jeg får problemer med å justere meg tilbake :-)

Det er en nydelig søndag morgen i Betlehem. Endelig begynner temperaturen å synke litt... det er deilig. Nå er det 'bare' 28 grader kanskje... Jeg venter på Janne, hun sitter på en buss hit... så skal vi i den lille baptistkirken her i Beit Jala.
Veldig koselig å ha Janne tilbake her!!!

Ingjerd :-)

Ingen kommentarer: