mandag 9. mars 2009

Kapasitetsbygging på psykisk helse

Det er en ektepar fra Alaska som er her i PBS i et par måneder. Mannen skrev jeg om i forrige innlegg, da han hadde en workshop om effektivisering. Kona hans, Dona, er psykolog og jeg har lagt så mye beslag på henne som mulig for å bidra i Jerikoprosjektet.

Statistikk viser at 70 % av palestinske kvinner har symptomer på depresjon. Det er høyt! Teamet i Jeriko går mye på hjemmebesøk og vi snakker med damer og familier med vanlige problemer, men også noen med store problemer. Så strategien de siste ukene har vært å undervise teamet om temaer som depresjon, angst, selvmordstanker og håp. Hva kan vi bidra med og hva kan vi ikke bidra med? Hvilke signaler er så alvorlige at vi må tilkalle profesjonell hjelp?

For å kunne henvise folk videre, måtte vi finne ut hva som finnes. Etter litt undersøkelse i Jeriko fant vi ut at der finnes det så og si ingenting. Hvis man trenger psykologisk hjelp, må man faktisk dra helt til Ramalla. Dona og jeg kontaktet en klinikk der, Palestinian Counceling Center. Vi laget en avtale og dro og besøkte dem onsdag morgen.

Vi ble veldig imponerte over det vi så og hørte. De virket veldig flinke og bevisste på en del ting. For eksempel må alle betale noe. Det kan være ned til 2 shekel hvis de er fattige (ca. 3,50 kr). Men det er viktig at de gir noe, for at de skal ta behandlingen seriøst og føle at det er viktig for dem. Et annet viktig punkt er at damene bør ringe dem selv. Dette kan være det første skrittet i å ta ansvar for sitt eget liv og å jobbe seg ut av vanskelighetene sine. Senteret tar imot brukere fra fem år og oppover.

Vi fikk massevis av broskyrer om mange relevante temaer, på arabisk. Helt konge. Senere samme dag hadde vi en hel dags workshop med Jerikoteamet der vi lærte mer om hvordan vi konkret kan gå fram i samtaler med folk på hjemmebesøkene, når disse tunge temaene kommer opp. Det var kjempenyttig, og jeg var veldig fornøyd fordi jeg følte at dette var en veldig viktig dag for teamet.

Kommende lørdag har vi satt av noen timer etter bibelstudiet i Jeriko, der Dona skal ha en workshop med damene om samme tema. Da kan vi også fortelle om sjelesorgssenteret i Ramalla og prøve å normalisere psykiske lidelser litt, for det er veldig tabu her.

På senteret i Ramalla spurte jeg om hvorfor ikke psykisk helse på Vestbredden er enda verre enn den er. Palestinerne der lever generelt under mye press, både på grunn av okupasjon, familie, kjønnsroller, økonomi osv. Den kliniske terapeute som snakket med oss sa at familien her er veldig sterk. Dette er både positivt og negativt. Det positive er at de stiller opp for hverandre, både materielt og som samtalepartnere. Folk har nesten alltid tilhørighet et sted. Når familien ikke fungerer, kan det være veldig ødeleggende. Men terapeuten mente altså at positivt familiesamhold er en av hovedårsakene til at psykisk helse her ikke er verre enn den er.

Jeg er kjempeglad for disse ukene og hva vi har gjort i forhold til sjelesorg, både med kapasitetsbygging i teamet, workshop for damene og ikke minst besøket vårt på senteret i Ramalla. Jippi!

3 kommentarer:

Anonym sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成
,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,AV女優,聊天室,情色,性愛

Anonym sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

文章 sa...

avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,AV女優