fredag 26. desember 2008

Jul, Hanukah, Henna osv...

Endelig kom mamma, pappa og lillebror Tor Arne på besøk. De kom tidlig mandag morgen. Dette er mandag kveld og vi var bedt på ekte israelsk Hanukah feiring hos lederen i det israelske bibelselskapet, Viktor. Døtrene hans hadde laget en velkomst på norsk til oss som hang på døra.

Her er Victor og pappa... Fantastisk Hanukah mat.

De hadde kjøpt inn gips - hanukah lysestaker til alle, som vi laget selv... og malte dem etterpå.


Meg og størstedelen av timet fra Gå Ut Senteret. Moro dette!


Etter mat, musikk, synging og lesing i bibelen, var det masse leker og konkurranser. Det virker som at de har spesielle leker for Hanukah.


En mann som har 'Jerusalems syndromet' står og spiller harpe utenfor Jaffa gate.

Lille julaften og OPCY kjører et hardt løp hit og dit. Her er vi ved Ram, i en ortodoks forsamling. Årets siste.


Tor Arne var skyer for oss :-) Jeg tok bilder inni dukketeateret, for da så det ut som at det var lyn samtidig. Bra timing :-)

Her er vi i Beit Sahour, i en katolsk skole.

Teamet som danser teamdansen:


Og tilbake i Jerusalem er det ikke pyntet til jul i det hele tatt, men til Hanukah. Dette er en spesiell Hanukah lysestake.

Endelig julaften og vi spiser orntlig julefrokost med masse god norsk mat som de tok med hjemmefra. Jammi!!


Her er vi godt på plass i Betlehem. Venter på juleparaden. Det tok vel nesten et par timer, og jeg var glad for at jeg hadde med vinterjakka!!! Og for at de solgte arabisk kaffe like ved. Julaften og første juledag var årets kaldeste dager. Hadde ikke tatt fram vinterjakka en gang før den dagen. Men det er meldt varmere igjen om et par dager. Brrr!

Foran her er fødselskirken.


Rene 17.mai stemningen!!! Masse lyd, liv og røre.


Sekkepipene er kanskje det mest karakteristiske. Utrolig mange sekkepipegrupper som finnes her! De kommer til Betlehem fra hele Vestbredden og Jerusalem på julaften. Her er Ramzy, en kollega av meg, som spiller i det ortodokse korpset i Beit Hanina.


Til slutt kom patriarken i Jerusalem, og da ble disse ballongene sluppet.


Lillebroren min, Tor Arne, tok alle disse bildene...

En palestinsk journalist.En norsk eskimo


Hele presteskapet og ministerne var ute for å se på paraden. Men Mahmoud Abbas kom først utpå kvelden, på midnattsmessen.

Ei lita nissejente fra Betlehem...


Litt utsikt over Betlehem og Betlehemsmarkene...Etter julemiddagen og gavene dro vi tilbake til Betlehem, men da uten foto apparater (fordi vi fikk beskjed om at det var så masse sikkerhetsgreier for å komme inn på midnattsmessen). Men jeg kan si at Tor Arne og jeg hadde fått oss billetter til en fantastisk messe i grotten der Jesus skal ha bli født. Mamma og pappa var på en stor messe, der presidenten og alle vennene hans var- inkludert noen sheiker fra Gulfstatene, som kom i sine karakteristiske turbaner. Det var en kjempefin og spesiell opplevelse som er litt vanskelig å beskrive. Det var presset inn så mange det gikk an å presse inn på så liten plass, og det ble skikkelig varmt etterhvert... Men det var veldig spesielt å være akkurat der akkurat den kvelden. Det meste var på italiensk/arabisk, men noen bibelvers ble også lest på engelsk. Så sang vi en del sanger sammen, blant annet 'glade jul' på flere språk. Munkene og nonnene messet en del ting som ikke vi forstod, men det var en veldig fin stemning. Så bad vi, og hvem som helst kunne be på sitt språk. Veldig spesielt å være der sammen med folk fra mange mange forskjellige nasjoner. Vi kom tilbake til leiligheten min i Jerusalem i 2-tiden på natten.
1. juledag var det Henna-party for ei venninne jeg har fra Bridgebuilders. Her er hun:

Bryllupet er om to dager, og tradisjon tro har de en slik fest for alle damer i familien og nabolaget. Her er det bare hennes side. Når brudgommens familie og venner kom, litt senere, ble det så fullt at jeg ikke klarte å hente opp fotoapparatet. Da snakker vi sild i tønne!!!
Disse er ortodokse kristne, og har dermed jul om to uker - ikke nå.
Voluntørene fra Gå Ut Senteret hadde en julefest, der jeg plasserte pappa og Tor Arne (de kunne jo ikke bli med på jentefesten). Gutta på teamet hadde kjøpt pepperspray i julegave. Bak på merkelappen stod det:
'Håper du ikke får bruk for denne! Men siden vi bor så langt borte og har vanskelig for å komme raskt når du kommet i trøbbel, tror vi du kan trenge denne'


De hadde også rømmegrøt med mandel i. Ken fra Japan var den heldige, og vant en marsipangris fra Norge :-)


Deler av forsamlingen...

Det var noen glimt fra julen så langt... Håper alle dere der hjemme også har en fin jul!!! Nå er vi bare hjemme litt før vi drar ut igjen, til en landsby på Vestbredden på middag til noen venner av meg. Vet ikke om det blir en veldig avslappende ferie for mamma og pappa, men...

3 kommentarer:

Ken Goto sa...

bravo!Im glad that u and ur family had awesome Christmas!! what a honnor being on ur blog!

Trygve sa...

Skal si Tor Arne har blitt fin på håret, det hjelper å hilse på kammen.
God Jul til alle dere der i sør.

Anonym sa...

Så koselig med besøk fra familien, Ingi!! Det blir virkelig en opplevelsesrik ferie for dere! Kjempegøy!!
God jul til dere!
klem, kari :-)