fredag 26. september 2008

Fredagsrapport

Hei igjen alle sammen!
Først og fremst: Bare skriv kommentarer på bloggen min hvis dere har noe, da blir jeg veldig motivert :-)

Fredag på kontoret er alltid stille. Muslimene har helligdag (og en del arabiske kristne har også fri fredager) og shabbaten begynner utover ettermiddagen. I dag er det i tillegg siste fredag i Ramadan, hvilket betyr at det kommer til å være helt kaos i gamlebyen og området rundt, da tusener skal be ved Klippemoskeen (muslimenes 3.helligste sted, etter Mekka og Medina). Ikke nok med det: I dag er det den 27. dagen i Ramadan. Det betyr at i natt er det 'night of power' og hver bønn teller like mye som hundre bønner i resten av året. Skarer av muslimer kommer til å være våkne i natt og be om en åpenbaring.

Sikkerhet står på høy prioritet nå, og politi og soldater jobber på høygear. En kollega av meg som bor på Vestbredden brukte tre timer på å komme seg hit i dag. I løpet av den tiden var hun sendt tilbake til landsbyen sin fra checkpointen et par ganger. Men til slutt kom hun seg igjennom.

Forresten, virker til å gå bra med han som ble skutt på mandag (se innlegg nedenfor), og min venninne jobber fortsatt på samme israelske restaurant, men nå med nytt, nøytralt navn.

Vi var på 'iftar' hos noen venner av meg i en landsby igår kveld. Iftar er når fasten brytes ved solnedgang. For det første kjørte vi oss litt bort og sammen med ekstremt mye trafikk fordi alle må rekke hjem til iftar, var jeg kjempeglad da vi kom fram før solen hadde gått ned (skulle tatt seg ut å kommet busende inn 10 minutter for sent når de har fastet hele dagen. Fin måte å skaffe seg et elendig førsteinntrykk på...). De hadde selvsagt laget all mat uten å smake på noe, og å høre imamen fra minareten begynne å innlede til bønn, er som julaften hver kveld for muslimene i Ramadan. Så vi satt og ventet på at han skulle si 'alla hu akbar' (Gud er størst), hvilket betød at vi kunne spise. De begynte med dadler, siden de har fastet hele dagen og så gikk de på tyngre og tyngre mat der hovedretten selvsagt var høydepunktet.
Vi ble proppet fulle av mat og det var kjempegod stemning. Det slo meg hvor samlende Ramadan må virke for familier. De gjør noe kollektivt. Som familie, men også som samfunn og i tillegg sammen med muslimer over hele verden. De 'lider' sammen en hel dag og så samles de for iftar. Venninnene mine som jeg var hos i går gav tydelig uttrykk for at de elsker Ramadan og skulle ønske at det var Ramadan hele året.

Foreldrene deres har tillatelse til å dra til Jerusalem, for de er så gamle. De gledet seg stort til å tilbringe hele natta i moskeen i bønn i den natten som kommer nå. Jentene, mine venninner, har ikke tillatelse til å dra til Jerusalem. De skulle be hjemme og så fram til en natt i bønn. Hmmm. Jeg ble litt selvransakende... Har ikke alltid samme iver og entusiasme over tanken på så mange timer i bønn...I dag kom det første regnet. Det er fortsatt varmt, men det har vært væromskifte, og snart kan jeg sove med vinduet lukket uten at det blir for varmt. Må si jeg liker regn, det var deilig. Når det ikke har regnet på mange måneder, lukter hele lufta leire ved det første regnet. Utrolig spesiell lukt. Vet ikke kom det kommer til å lukte nok til at det blir frisk luft, det skal litt mer til... Landet er iallafall i stor vannkrise, så alle håper på mye regn i år. Og Silje, som jeg jobber med, er jo fra Bergen og føler seg veldig hjemme ved regn. Så vi er beredt.

Ellers har det skjedd mye denne uka... Hatt vært på to dagers kurs med OPCY, om barn og overgrepsproblematikk. Veldig praktisk og bra. Temaet er jo totalt tabu her, og lovgivning og rutiner er absolutt ikke på plass. Men det må jo begynne et sted. Og det har allerede blitt utarbeidet noe materiell på arabisk som er nyttig for å ta opp temaet på sommerleirene for barn osv. Jeg var veldig positivt overrasket over at dette blir satt på dagsordenen og at kurset var såpass direkte og bra.

God helg alle sammen!


Her sier vi shabbat shalom, ramadan karim og have a nice weekend, alt ettersom hvem vi snakker med. Gjelder å holde tunga rett i munnen... :-)
Ingjerd

5 kommentarer:

Silje sa...

Hei Ingjerd! Du har en veldig flott blogg! Snakkes snart :-)

Unknown sa...

Ja, enig, kjempefin blogg!!!
Imponerende!
Jeg har jo vært her i 4 år og enda ikke fått til d derre:-)
Shabat shalom!!
:-)ag3

Tore sa...

Veldig jilt å fylla mæ på koss du he dæ :-)

Ingjerd i Jerusalem sa...

Tusen takk for kommentarer, alle tre... Jeg blir supermotivert av det :-). Anne Grethe, det er veldig enkelt. Du klarer det garantert. Jeg hjelper deg gjerne en gang...

Anonym sa...

Endelig har jeg vært på bloggen din igjen. Høres ut som dere har varierte og intense dager.
- 28 graderi sjøen- her nærmer vi oss 0-punktet om morgenen. Randi A