mandag 29. september 2008

Godt nytt år!!! Rosh Hashanah!!!

Tusen takk for kommentarer på bloggen! Helt konge (hint hint!!! Dialog er mye bedre enn monolog...)Lørdag var jeg i full fart på vei ut av en bygning da dørvakten sa: 'shana tova'. Jeg ble litt forfjamset, bråstoppet og plumset ut med 'what???'. Han gjentok det på en annen måte: 'Rosh Hashanah!'. Da gikk det opp for meg at han sier Godt Nytt År på hebraisk, for det lærte jeg i januar da jeg var her på ferie rundt nyttår.

Så plutselig var det nyttårstider... og det kom bums på for å si det mildt. 'Nyttårsaften' var i går kveld. Silje og jeg dro for å feire med en gjeng fra en menighet som hadde en slags åpent hus. I Norge er det kristne som går i kirken hver påske og hver jul. Det tilsvarende her er at israelere går i synagogen hver Rosh Hashanah og til Yom Kippur. Yom Kippur er 10 dager etter nyttår, og er den store forsoningshøytiden. Disse 10 dagene brukes spesielt til å sørge for at man har tilgivelse fra andre mennesker og at forholdet til Gud er i orden.

Jeg tok ingen bilder på feiringen, for å prøve å skli litt mer inn i det hele... så fant dette bildet på internet. Vi spiste deilig grillmat med masse tilbehør, alt med en litt søt smak som symboliserer et søtt nytt år. I tillegg spiste vi epler som vi dyppet i honning, som symboliserer det samme (det har en dypere betydning også, men jeg beveger meg på veldig tynn is hvis jeg prøver å utrede det her og nå, for jeg fikk det ikke helt med meg).

Silje kom i snakk med en Sør Afrikaner på 21 år som ikke visste hvor Norge ligger. Han hadde for den saks skyld ikke snøring på hvor Sverige ligger heller. Etter denne lille oppklaringen ble han mye mindre interessant å snakke med (sitat Silje).

I morges våknet jeg til gjentatte høye 'allahu akbar' (Gud er størst) rop. Jeg lurte på hva som foregår. Hadde det vært revolusjon siden jeg la meg, eller hadde de plutselig bygget en minaret rett utenfor vinduet mitt - midt i den israelske bydelen der jeg bor? Jeg kikket ut, og det var ikke et menneske å se. Det er jo første nyttårsdag. Jeg var litt i ørska (som alltid når jeg våkner om morgenen), og det tok et par minutter før jeg koblet at det sikkert er slutten på Ramadan. Tidspunktet for Ramadan flytter seg årlig 10 dager bakover i forhold til vår kalender, så det er litt vanskelig å holde styr på... I tillegg kommer det an på når man kan se måneden, så ingen visste før kanskje i går om id starter tirsdag eller onsdag.

De må ha skrudd volumet på nærmeste minaret til max volum, og de høye 'allahu akbar' - ropene med påfølgende liten preken ljomte utover hele nabolaget. Da var klokka 07:15 israelsk tid og kun 06:15 palestinsk tid. Hadde dette vært Norge tipper jeg det ville blitt store protester for en slik måte å våkne på første nyttårsdag.

Nå har altså muslimene id, samtidig som jødene feirer nyttår. Da sier det seg selv at gatene er helt tomme, alt er stengt, en del av tingene jeg jobber med er lagt på is siden jeg ikke kommer av flekken før ting åpner igjen og folk er tilbake på jobb, og jeg har en forhåldsvis rolig uke på kontoret. Resten av OPCY teamet er også i Sverige, så kontoret er også kunstig tomt. Kun kristne butikker er åpne, men bare på den arabiske siden. Messianske jøder følger jødisk kalender så på den siden er absolutt alt stengt.

Jeg lover at på neste innlegg blir det flere bilder og mindre tekst igjen.
Ha en god dag og god uke, alle sammen.

Ingjerd :-)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Der var det i orden, ja...

Hva er id?

hehe... jeg kan se for meg at det hadde blitt leven med en morgenpreken 1. nyttårsdag gjallende over hele Oslo...

snodige greier... her regner det... helt greit, egentlig... for ellers måtte jeg snart begynt å vanne kålen igjen... men nå tror jeg at jeg slipper det... Men jeg har igjen litt poteter også, men det er ikke noen bråhast med det heller, siden jeg nesten ikke har kasser igjen... men avlingene er bra. Det er da enda noe:)

Anonym sa...

Hei ! jeg begynner her , helt nederst..for jeg føler at jeg virkelig har gått glipp av å kunne skrive endel kommentarer!! Hvorfor jeg ikke har skrevet før nå? hmm....? Vært litt for opptatt på den andre siden av kloden ..og du må markedsføre siden din ..MER!! hehe:-) klem

Anonym sa...

Hei Irene! Jeg så den først nå!!! He he... Du er morsom :-)