onsdag 22. oktober 2008

Nostalgi

Hjemme på gården i Råde er det nå potetsesong (den er vel kanskje snart over?!?) og her er det full olivensesong (den er på langt nær over). Overalt på Vestbredden ser vi olivenplukkere på åkrene langs veiene og siden jeg har vokst opp på en gård og jobbet med innhøsting hvert år sålenge jeg bodde der, blir jeg unektelig litt nostalgisk av å se alle de som er ute og gjør en innsats. Jeg får forhåpentligvis en dag i en olivenåker snart, gleder meg til litt orntlig gårdsarbeid igjen, frisk luft og å bli orntlig støl i hele kroppen :-)

Oliven er et utrolig viktig produkt her. Man bruker veden til å lage souvernirer av, eller til brensel og kull. Av oliven presses det masse masse olje, eller man selger dem for å spises direkte i mat. Jammi! Det sies at man må spise 20 oliven før man begynner å like dem. Jeg har sikkert spist flere hundre, og først nå begynner jeg å få sansen.

Sukot (løvhyttefesten til jødene) sluttet i går. Denne faller sammen med olivenhøsten, og det er et problem på Vestbredden at israelske bosettere kommer og forstyrrer og trakasserer de som høster på åkrene. Se ha aretz artikkel her

5 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, oj, oj... her var det mye ny lesning!
Skal si du opplever ting! Kanskje litt vel mye på kjøretur... Er gla det ikke er meg som kjørte! Og ang de olivene... Jeg tror det må flere hundre til for å overtale meg om å like de derre... :-)

Gøy å høre hva som skjer i livet ditt!
klem, kari :-)

Anonym sa...

Det stemmer, jeg har avsluttet potethøstingen for i år (har en liten skvett igjen borti et hjørne, men det er bare gjørme og så har jeg ikke flere kasser... Men avlingene var bra i år:) Nå høster jeg kål. Den ser bra ut den også! Så da vet du hva du går glipp av for tiden!

Anonym sa...

Hei Ingjerd!

Kanskje du kan svare meg på noe jeg har hørt, men aldri fått klarhet i: Finnes det egentlig svarte oliven? Noen har fortalt meg at de bare er grønne oliven som er farget. Da er det i så fall rart at de er så mye bedre enn de grønne. ;)

Ønsker deg fortsatt alt godt!

Hilsen,
Jørgen

Ingjerd i Jerusalem sa...

He he... Godt spørsmål, Jørgen... Jeg har aldri hørt det eller tenkt over det. Men det må jeg finne ut av. Skal spørre noen av oliven-dyrkerne jeg kjenner...

Anonym sa...

Hei Jørgen! Det finnes svarte oliven. Når jeg tenker meg om, har jeg sett dem ofte på trærne. I tillegg plukket vi olivener i dag, og de var både grønne og svarte
:-)