tirsdag 12. mai 2009

Frisørtime i Jerusalem
Ok, jeg går sjelden til frisør, og det er kanskje noe av grunnen til at jeg skriver om det på bloggen hver gang det skjer, men det er også fordi jeg synes at det er en opplevelse å være hos frisøren her. Jeg koser meg! 

Søndag var jeg altså tilbake, på samme sted som jeg var på bursdagen min i januar - i gamlebyen. Det var på tide å fornye stripene i håret, pluss å stusse det (sist fikk jeg så mye kjeft for at jeg ikke hadde klippet meg på 6 mnd!!!). 

De to første tingene som slo meg, som sist, er at idet jeg kommer inn døren, blir jeg møtt av karismatisk lovsangsmusikk fra 80- og 90 tallet. Det ljomer i hele salongen: 'God is good all the time' og 'Holy spirit, we need you...'. På et lite bord ved siden av inngangsdøren ligger det kristen litteratur, bibler og traktater (det samme opplevde jeg forresten en dag jeg skulle kjøpe schwaerma i gamlebyen, et bord med evangeliske traktater. Jeg tror det skal mye til før kristne frisører og restauranteiere i Oslo hadde gjort det samme!). Det jobber både muslimer og kristne hos frisøren, det er iallefall 2 - 3 ansatte med hijab, men de virker til å være helt inneforstått med den kristne profilen. 

Det andre som slo meg da jeg stakk hodet inn i salongen, var mengden av folk som var der. Alle frisørstolene (6 stk) var besatt, pluss alle ventestolene + ventesofaen. Jeg og min venninne hadde bestilt time, men det så ikke akkurat ut som at de stod og ventet på oss... Dette er tydeligvis et veldig populært sted! 

Det var bare å joine vente - gjengen, og jeg ble servert juice og arabisk kaffe. Endelig var det min tur til å sitte i frisørstolen. I motsetning til når jeg er hos frisøren i Norge, er det utrolig mange frisører oppi håret mitt i løpet av en time, og jeg bytter stol stadig vekk. En frisør tok striper i håret mitt, en annen vasket dem ut (ao, det gjorde vondt i nakken å ligge i sånn frisørvask!!!). Så satt jeg på en ventestol til jeg ble kalt opp til en annen vask (med en annen frisør) i andre etasje. Hun vasket håret med enda et annet middel. Ved siden av oss satt det to ansatte og krøllet løshår med krølletang. På rommet innenfor fikk min venninne trimmet øyebrynene med tråd, voks og pinsett, bleket ansiktshår og lagt negler.

Jeg kom ned igjen, og satt på en ventestol. En ansatt kom og gredde håret mitt. Så kom noen og vinket meg opp igjen, jeg gikk lydig opp trappen og der fikk håret en kur. Så ble jeg sendt ned igjen, og etter litt ventetid satt jeg i frisørstolen igjen. Denne gang skulle frisør nummer en klippe meg. For å lage 'etasjeklipp' måtte jeg ut av stolen, stå midt på gulvet under en lysekrone og la ham klippe. Morsom arabisk måte å klippe på. En ung gutt med helgejobb gikk rundt og feiet opp hår så snart det landet på gulvet. 

Noen kjøpte lunch til meg, og jeg rakk akkurat å sette tennene i schwarmaen før jeg ble henvist videre til neste stol, der en helt ny frisør med en assistent kom for å krølle håret mitt (mens jeg spiste maten min). De hadde tre krølltenger som de tilsammen krøllet hele håret mitt med. Til sist byttet jeg stol igjen, og enda en ny frisør (eieren av stedet) kom og satt opp håret mitt (jeg skulle på en fest på kvelden). Innen dette var det gått fire timer, og 80 talls lovsangen var byttet ut med arabisk lovsang. 

Uansett, en dag hos denne frisøren er en veldig hyggelig opplevelse. Nesten verdt å gå oftere til frisøren bare for å sitte å observere salongen en dag.. :-) 

5 kommentarer:

Kakemonsteret sa...

oooo, kan ikke du starte en sånn salong her i oslo da? hørtes fantastisk ut!:)

Ingjerd i Jerusalem sa...

He he, kanskje det??? Eller hva med at du gjør det? Du bor jo der i det minste :-)

Anonym sa...

artig og levende situasjonsrapport fra frisørstolen - nesten så jeg kunne kjenne luktene fra champooflaskene og leggevannet :-)var det en mixed salong med både klipp og barbering?

Ingjerd i Jerusalem sa...

He he, nei, alle kundene er damer. Men mange menn som jobber der :-) Hvem er du forresten? Kom ikke opp noe navn... Ing

kari sa...

Morsom frisør-tur! Skjønner at du gleder deg litt til hver gang du skal dit! Ikke heilt sånn i Oslo, nei...